jueves, 1 de diciembre de 2011

JAKIEK SORTZEN DITUZTEN ALERGIAK

Nahiz eta pertsonengan edozein jaki edo hauen konponente edo substantziek erreakzio alergikoak eragin dizkiguken, batzuk besteak baino frekuentzia handiagoz gertatzen zaizkigu. Jaki alergeniko ohikoenak, behi esnea, arraultzak, soja, garia, krustazeoak, fruta, kakahueteak, eta intxaurrak bezalako fruitu lehorrak dira.


Behi esnearen proiteinenganako alergia
Alergia hau, oso arrunta da jaioberri eta haurren artean, bereziki arbasoek edo familiakoek ere horrelako arazoren bat aurretik pairatu badute. Jaioberrien artean, %0,5 - 4 artean ematen da eta urteak pasa ahala ahultzen joaten da.Sintomarik arruntenak botaka-goga eta beherakoa dira, nahiz eta pertsonen artean aldaketak ematen diren.Zorionez, esne behiaren proteinenganako erreakzioak orokorrean laister murrizten dira, beraz adinan gora egin ahala kasu gutxiago aurki dezakegu.





Alergia kasuak murriztearren, esnekiak egiterako prozesuetan erabiltzen dituzten tratamendu batzuk saihestera jo behar dugu.Tratemendu termikoak esnean dauden proteina batzuek desnaturalizatzen ditu, alergenitatea txikituz.Hortaz, esneari sensibleak diren pertsonek, esne estirilizatuz edo ebaporatuz eginiko produktuak tolera ditzakete, baina ez esne pasteurizatua.Hala ere produktu fermentatu askotan, jogurt edo gaztetan esate baterako, esne proteinen estruktura ez da asko aldatzen prozesuetan, beraz euren alergenitatea ere kontserbatu egiten da.
Beraz, esnearekiko alergia dagoen diagnostikoa baieztatzen bada, garrantzitsuena dieta orekatu eta osasuntsu bat mantentzen dugula aseguratzea da, bereziki  haurraren hazkunde eta garapen faseetan.Oinarrizkoa da baita, titulaturiko dietista baten aholkuei jarraitzea, kaltzio, magnesio, eta A,D,B2 eta B11 bezalako nutrienteen ahorakina bete dadin.Kaltzioaren oreka mantentzeko, latetan datozen salmoia eta sardinak jatea,eta barazki berdeak jatea (brokolia...) jatea gomendatzen da.



No hay comentarios:

Publicar un comentario